به گزاش قدس آنلاین، چند هفته پیش یعنی ۱۸ تیر ماه شاخص کل بورس با افت ناچیز به کانال ۱٫۴ میلیونی سقوط کرد و در پایان معاملات همان روز به سطح یک میلیون و ۴۹۸ هزار واحد رسید.
این سقوط در یک هفته اخیر ادامهدار بود و باعث شد که سهامداران وارد صفهای فروش شوند. این ورود به صفهای فروش ناشی از ترس و هراس از ریزش بیشتر بود. به نوعی سهامداران میترسند که بیش از این زیان کنند، درنتیجه ترجیح میدهند سهمهای خود را بفروشند.
ریزش بورس از ۱۹ مردادماه سال ۹۹ آغاز شد و همچنان ادامه دارد. علت ریزش بورس در این سالها را میتوان دخالتهای دولتیها و ریسکهای سیستماتیک دانست. در همان سال دولت دوازدهم برای جبران کسری بودجه خود تصمیم به برداشت پول از بورس گرفت که به واسطه همین معاملات تالار شیشهای یکباره سقوط کرد.
این برداشت پول و سقوط بورس باعث بیاعتمادی سهامداران نسبت بازار سرمایه شد و همچنان سهامداران نسبت به عملکرد مسئولین در حوزه بورس بیاعتماد هستند.
خوش آمدگویی بازار به کانال جدید
بورس هفته اخیر وارد کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی شد و تحلیلگران بازار سرمایه علت این موضوع را کمبود نقدینگی میدانند. از سوی دیگر دلیل نبود پول در بازار عدم اعتماد و ترس سهامداران است. اگر پولی در بازار باشد، تالار شیشهای روند صعودی به خود میگیرد.
همچنین تصمیمات خلق الساعه تاثیر منفی روی بورس داشته است و سهامداران نیز از ترس این موضوع نیز نمیتوانند عملکردی در بازار داشته باشند.
علت ریزش بورس در سال ۹۹ چه بود؟
روند شاخص در سال ۹۹، در دورهای که دوره طلایی بورس نامیده میشد، پس از یک دوره رشد تقریبا شش ماهه، از کانال دو میلیون عبور کرد. از نیمه مرداد ۹۹ روند نزولی بورس آغاز شد و بعد از مدتها نزول در زمستان ۹۹، یک حرکات نوسانی را پشتسر گذاشت و بعد از یک دوره نزولی، از کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار عبور کرد.
شاخص بورس در نیمه دوم سال ۹۹، با افت حدود ۶۷ درصدی همراه بود. با توجه به این نکته که دوران نزولی بورس در سال ۹۹ حدود شش ماه، اما روند نزولی شاخص در سال ۹۲ به صورت نوسانی به مدت دو سال به طول انجامید. میتوان امیدوار بود با در نظر گرفتن شرایط ثبات در بازار ارز و نبود ریسک سیاسی و بینالمللی غیر منتظره، اصلاح بازار به آخر خط رسیده و شاخص کل میتواند مجددا به روند متعادل و صعودی بازگردد.
به عقیده کارشناسان، بازار سهام در سال ۹۹ بنا به دلایل مختلفی روند نزولی را تجربه کرد. از جمله عوامل نزول بورس در شش ماه دوم ۹۹ را میتوان به خروج حجم زیادی از نقدینگی در مرداد ماه، اظهار نظر افرادی که تخصص کافی نداشتند. قیمتگذاریهای دستوری، اعمال سیاستهای مختلف پولی بانک مرکزی، رفتارهای هیجانی سهامدارن و رفته رفته کم شدن اعتماد سهامداران به بازار نام برد. عواملی که به وجود آمدن برخی از آنها شاید به دلیل طولانی شدن دوران نزولی بازار باشد.
به طور کلی و با وجود ابهامات به نظر میرسد که ریزش بورس در میان مدت ادامهدار باشد و پس از مشخص شدن ریسکهای سیاسی و اقتصادی بازار سرمایه روند خود را پیدا میکند.
منبع: تجارت نیوز
نظر شما